//
TERRITORIS OBLIDATS/LAS PIECERAS: SABADELL

Pieceras_territoris_difusio

Las Pieceras: treball extra-domestic S.A
Projecte:
“Las Pieceras: treball extra-domèstic S.A.” consisteix en la realització d’un conjunt d’entrevistes, en les quals es recullen experiències i vivències de la vida quotidiana de les dones. Uns relats amb els quals volem visibilizar els diferents i múltiples processos de treball que realitzaven en el dia a dia les dones, com eren: els treballs domèstics, de cures i remunerats; i també on es realitzaven.
El focus del projecte se situa en l’activitat del treball remunerat, en concret en el treball a domicili. Un treball principalment manual, realitzat per dones que havien après oficis i es guanyaven la vida treballant a la seva casa com: modistes, costureras, corbateras, guanteres, muntadores, mecanògrafes, pulidoras, afiladoras, empaquetadoras, etc.
“Les feines que feien aquestes dones, eren molt diverses. Unes cosien punys i colls de camises, altres feien corbates o forraven botons, o embolicaven caramels i xiclets, o escrivien a maquina, també els havia que pintaven figurites, bordaven vestits de festa, afilaven compassos o feien guants de tot tipus i així un llarg etc de treballs manuals que les dones realitzaven a les seves casas i cobraven per peces quan lliuraven el genero en el taller, despatx o botiga”

A més de visibilizar d’on provenia la producció de molts dels treballs manuals, les entrevistes permeten realitzar un recorregut per la vida laboral d’aquest grup de pieceras, de les seves condicions laborals, de les seves entrades i sortides del mercat laboral i de les conseqüències del treball a domicili, que es reflecteixen avui en les seves pensions de jubilació.

 

Els relats:
Les protagonistes d’aquest projecte són les veus i relats de 18 dones del barri del Raval i del Poble Sec que tenen en comú haver desenvolupat part de la seva vida laboral en el treball a domicili.

Una veu que ens relata una opció laboral de treball submergit basat en tasques pròpies del seu sexe i relacionades amb l’esfera domèstica, espai al que el règim franquista havia confinat a la dona.

Són també comuns els relats de la vida quotidiana:
“Normalment la dona que treballava, en casar-se havia de renunciar al seu lloc de treball per cuidar de la casa, els fills, i els avis si vivien amb ells. L’home treballava normalment pel matí i desprès de dinar anava a fer hores extres a una altra feina, doncs és guanyaven pocs diners. A la nit quan els fills, el marit i els avis anaven a dormir, la dona o mestressa de casa, desprès de deixar la casa neta és posava al menjador a treballar per aportar una mica de diners”.

Exposició + Documental
L’exposició i el documental, realitzat a partir de fragments de les entrevistes, busca establir una relació entre les experiències de les protagonistes, alhora que es construeix una narració sobre els diferents treballs que les dones realitzaven als seus domicilis.

Però també com ens explica una de les pieceras entrevistades, “aquest treball que s’ha fet de les pieceras, és perquè las persones d’avui sobretot els joves i nens sàpiguen que les dones que avui tenen mes de 70 anys, no hem deixat mai de treballar, tant a dins com a fora de casa, i mai ens hem queixat I encara avui, seguim treballant, ajudant els fills en tot el que podem, i, disfrutant dels nets”.

Amb “Las Pieceras: treball extra-domèstic S.A., volem visibilizar i unir les peces dels diversos treballs realitzats a casa per les dones.

 

___________________________________________________________________

 

Idealització: Plataforma Territoris Oblidats

Direcció: Marta Mariño, Roberta de Carvalho, Maria Casas i Adelaida Santiró

Montatge/edició documental: Marcos Serzedo

Col·laboració: Casal de Gent Gran Josep Trueta, Mediateca del Raval, Tokyo o´Clock

Suport: Ajuntament de Barcelona – Districte Ciutat Vella (2013)

 

 

Anuncis

Els comentaris estan tancats.

PROJECTE 2012-2017

PROPERAMENT!!

 

 

Memòria d’activitats 2012-2017

Catàleg virtual Fertilització Creuada 2012-2017

Segueix-me a Twitter

%d bloggers like this: